Банкеръ Daily

Свят

Орбан: ЕС е "на сантиметър" от консенсус за бюджета

Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз е на прага на постигане на споразумение за бюджета и възстановителния пакет за коронавируса, давайки сигнал, че почти са преодолени възраженията на Унгария и Полша срещу обвързването на общностното финансиране със спазването на върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

"Ние сме само на сантиметър от постигане на консенсус", заяви Орбан, пристигайки на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел.

По думите му всички страни се борят за "победа на здравния разум". "Очевидно е, че когато нашите държави и толкова много милиони хора са в истинска нужда заради пандемията и икономическите последици от нея, трябва да постъпваме разумно", каза той.

Бюджетът и възстановителният пакет са смятани за изключително важни за много европейски страни, чиито икономики са тежко засегнати от пандемията. Полша и Унгария се съгласиха със сделката през юли, но по-късно й наложиха вето заради новия механизъм, който би позволил на Брюксел да спира финансирането за страни, нарушаващи демократичните стандарти на ЕС.

"Трябва да избегнем всякакви произволни и политически мотивирани решения", каза полският министър-председател Матеуш Моравецки. "Днес ние се страхуваме, че може да бъдем неоснователно атакувани, но, разбира се, в бъдеще това може да бъде някоя друга страна", заяви той.

Очевидният напредък настъпва броени дни след като изглеждаше, че останалите 25 държави членки може да създадат нов възстановителен пакет за коронавируса без Полша и Унгария.

В Брюксел днес бе открита последната за годината двудневна среща на Европейския съвет, която е от ключово значение за утвърждаването на многогодишната финансова рамка на блока и Фонда за възстановяване на икономиката след пандемията от COVID-19.

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни членки запазиха минута мълчание в памет на един от архитектите на европейската интеграция - бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, починал на 2 декември. 

Това е първата присъствена среща на Европейския съвет за последните два месеца заради пандемията от коронавируса и се очаква тя да се проточи поради няколко сложни въпроса в дневния ред, чието предварително обсъждане влезе в задънена улица.

Един от тях е приемането на седемгодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трлн. евро и на Фонда за възстановяване, възлизащ на 750 млрд. евро. Ако бюджетът и фондът не бъдат приети на тази среща на Европейския съвет, страните членки ще получат малко над половината от планираните за 2021 г. средства от бюджета на ЕС. В този случай блокът ще трябва да се задоволи с временен бюджет, който е структурно сходен с бюджета за 2020 г., без допълнителния фонд за възстановяване.

Втора сложна тема на срещата са действията на Турция в Средиземно море и обещаните във връзка с това нови санкции по отношение на Анкара, за които засега също не е постигнат ясен компромис между страните членки, съобщи дипломатически източник.

Най-накрая, трети въпрос, решаването на който изглежда най-сложно, засяга излизането на Великобритания от ЕС и по-точно споразумението за двустранните отношения след Брексит. Всички поставени от страните крайни срокове за сключването на такова споразумение вече са изтекли.

Единствената тема на срещата, по която има пълна яснота, са икономическите санкции срещу Русия, които, както се очаква, ще бъдат продължени с още шест месеца.

Премиерите на Естония и Хърватия - Юри Ратас и Андрей Пленкович не пристигнаха на започналата днес среща на Европейския съвет, съобщи източник от кулоарите на форума.

"Юри Ратас и Андрей Пленкович няма да могат да присъстват", каза той.

Според цитирания дипломатически източник Пленкович ще бъде представляван на срещата от словенския премиер Янез Янша, а Ратас - от премиера на Латвия Артурс Кришянис Каринш.

Премиерите на Естония и Хърватия съобщиха по-рано, че са се самоизолирали след контакт със заразен от коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във