Банкеръ Daily

Свят

Орбан: Берлин преговаря тайно, за да вкара 500 хил. бежанци в ЕС

Някой някъде ще обяви тази седмица, че 400-500 хиляди сирийски бежанци ще бъдат докарани директно от Турция в Европейския съюз. Такива съмнения изказа унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан изтъкна, че споразумението вече е било предложено на неотдавнашната среща на върха на ЕС в Малта, но не е било включено в подписаните през уикенда в Брюксел договори между ЕС и Турция. Причината е била, че вносителите не са успели тогава да съберат нужната подкрепа. 

"Въпросът за разселването ще е гореща тема в близко време, защото въпреки че може да се държи в полутайна, някой някъде ще обяви, че между 400 и 500 хиляди бежанци може да бъдат доведени директно от Турция в ЕС. Тази неприятна изненада все още предстои за европейците", подчерта Орбан. По думите му архитект на тези задкулисни договорки е Германия. 

"Ще бъде оказан интензивен натиск на нас и на другите страни от Вишеградската четворка" (Полша, Чехия и Словакия). Ще се твърди, че след като споразумението е сключено между някои страни, трябва не само да доведем тези хора в Европа, а и да си ги разпределим като задължение. Няма да стане лесно, защото очевидно не можем да го приемем", категоричен бе унгарският премиер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във