Банкеръ Daily

Свят

Орбан: Ако Меркел беше на власт, можеше да няма война в Украйна

Според унгарския премиер Виктор Орбан бившата германска канцлерка Ангела Меркел е можела да предотврати руската война в Украйна, ако все още е била на поста си, съобщи ДПА.

В реч на събитие в Берлин Орбан заяви, че Меркел е предотвратила война през 2014 г. чрез действията си след руското анексиране на Крим. "Това, което Ангела Меркел направи по време на кримската криза, беше шедьовър", каза той.

Орбан, който има много критици в лявоцентристкото германско правителство - включително заради позицията си към ЕС, се срещна в неделя с Меркел в рамките на посещението си в Берлин. Не бе съобщено какво са обсъждали.

На днешното събитие, организирано от списанието за политика и култура "Цицеро“ ("Цицерон"), Орбан заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън не е правилният човек, който да сложи край на бойните действия в Украйна. Според него необходимо е да бъде постигнато споразумение между САЩ и Русия. Но Байдън е отишъл твърде далеч в критиките си към президента Владимир Путин, подчерта Орбан. "Може да прозвучи грубо, но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във