Банкеръ Daily

Свят

"Оранжерия" за култура в Германия празнува Петдесeтница с група от Зимбабве

Католическият свят празнува Петдесeтница – слизането на Свети Дух над апостолите и Дева Мария. Традиционно в германската „оранжерия“ за култура Birkenried – парк, който се намира между градовете Гюнцбург и Гунделфинген в Бавария, на големия празник се провежда голям фестивал, посветен на Африка. Той обичайно привлича около 3-4 хиляди посетители. Тази година заради противоепидемиологичните мерки редовните посетители са доволни, че изобщо Birkenried отваря врати. Фестивалът е отменен, но след дългата пауза отново се открива сезонът на „Бирената градина“. В нея ще се предлагат кафе и торти, студени напитки и ястия на скара.

Групата Pamuzinda от Зимбабве ще бъде малка „музикална“ утеха за страдащите по отменения Африкански фестивал. Входът, както винаги е безплатен, но който иска, може да направи дарение за музикантите. Освен да слушат музика, посетителите в Birkenried могат да разгледат скулптурния парк с около 100 произведения на изкуството, изработени от камък и стомана. Той може да е вдъхновение за всеки, който иска да внесе промяна в градината си. Сред богатата растителност се изнасят удивителни птичи концерти. Паркът е идеална дестинация и за колоездачите.

„Целият ни екип е доволен, че отново можем да отворим врати за нашите гости, независимо, че необходимите мерки за стриктна хигиена увеличават неколкократно работата ни“ – коментират от Birkenried. „Но здравето на нашите гости и, разбира се, на нашите служители е на първо място. Всички гости трябва да оставят адресите и телефоните си, така че в случай на установена инфекция да можем да проследим възможните контактни лица. Призоваваме нашите гости да следват инструкциите ни и да се придържат към правилата ни в Birkenried.

Кратка история на Birkenried

Природните дадености около езерото Койс са вдъхновили създателите на „оранжерията“ за култура Birkenried. За първи път тя отваря врати през 2009 г., като посетителите й могат да се насладят и на вкусна храна, а децата – на творчески занимания в специализирани работилници, включително и на „хотел за насекоми“. През лятото над езерния бряг прелитат чудни пеперуди и водни кончета. Бобрите, които продължават да се чувстват като у дома си, не са толкова голяма радост за организаторите, но предизвикват вълнение у децата. За тях има и други развлечения - пързалки, люлки, пясъчници и много площадки за „малки“ шофьори – с детски състезателни коли, трактори, триколки, скутери.  

От 2015 г. се организира редовна обиколка – приключение, наречена „Дивата природа на Африка”. По време на него семействата с децата се разхождат из площадките на културната оранжерия, като отблизо могат да се порадват на африканската фауна. Част от нея са антилопи, слонове, лъвове, носорози и биволи. Разбира се, животните не са живи. Те са направени от метал или са ръчна изработка от различни елементи, „произведени в Зимбабве“, откъдето са докарани специално за Birkenried.

Паркът със скулптури в Birkenried с право може да се нарече най-голямата изложба на африканско изкуство в Южна Германия. Тук могат да бъдат видени над 100 каменни скулптури, изобразяващи африкански животни. Ценителите на изкуството имат особена привилегия - през лятото могат на място да видят как работят дошлите от Зимбабве скулптори и художници, а дори могат да вземат чук и длето и сами да поработят в работилниците.

Параклис „Дева Мария от Birkenried

В оранжерията за култура има и параклис, изграден със средствата на Бруно и Мария Ебер, чиято съкровена мечта била да построят дом за молитва и съзерцание. Параклисът е открит след три годишно строителство през 1982 г. от тогавашния епископ на Аугсбург - Щимпфле. Оттогава всяка година на Възнесение Христово (40 дни след Великден) - в параклиса се отслужва света литургия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във