Банкеръ Daily

Свят

 Оправдаха шефа на турския клон на банка HSBC, обвинен в обида към Ердоган

Турски съд оправда днес ръководителя на турския клон на британската банка "Ейч Ес Би Си" Селим Керванджъ, който бе обвинен, че е оскърбил президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Керванджъ бе обвинен в обида на президента заради споделяне в Туитър на видео по време на мащабните антиправителствени протести през 2013 г.

Обидата на президента в Турция е престъпление, което се наказва с до четири години затвор. Хиляди подобни дела са заведени, след като Ердоган бе избран за президент през 2014 г.

Делото срещу Керванджъ бе заведено след жалба на гражданин.

Керванджъ каза пред съда днес, че не е имал намерение да обижда никого със споделянето на видеото в социалната мрежа, както и че не го е гледал, преди да го сподели.

Когато направих това, не съм имал никакви намерения да обидя някого, каза Керванджъ, преди да бъде обявено решението на съда.

Работя в международна банка. Несправедливо решение би навредило на кариерата ми и може да навреди на престижа на страната ми, добави той.

Прокуратурата започна разследване на Керванджъ заради негово споделяне в Туитър през 2013 г. на видео откъс от филма "Крахът на Третия райх" от 2004 г. за последните дни на Адолф Хитлер и за падането на Третия райх.

В обвинителния акт срещу Керванджъ бе посочено, че със споделянето на откъса от филма той е оскърбил държавния глава на Турция, правейки паралел между него и Хитлер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във