Банкеръ Daily

Свят

Опозиционният алианс в Турция изпреварва партиите около Ердоган

Опозиционният Национален алианс изпреварва с 3,6 пункта Републиканския алианс около президента Реджеп Тайип Ердоган, показва проучване на агенция О Ер Дже (ORC), цитирано от информационния сайт Хаберлер.

Анкетата е била осъществена в 41 от 81 окръга на страната сред 3540 анкетирани, на които е бил поставен въпросът за кого биха гласували, ако изборите бяха тази неделя.

Според резултатите Националният алианс на опозиционните Народнорепубликанска партия и "Добра партия" получава подкрепа от 40,2 процента срещу 36,6 процента за Републиканския алианс на управляващата Партията на справедливостта и развитието и нейния съюзник - Партията на националистическото действие.

Хаберлер отбелязва, че О Ер Дже е агенцията, чиито социологически анкети дадоха най-точни резултати преди президентските избори през 2018 г.

Новото допитване показва, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) остава първа политическа сила в Турция с подкрепа от 28,4 на сто. Тя е следвана от най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), която има подкрепата на 23,2 на сто от гражданите. Трета е "Добра партия" със 17 процента подкрепа, четвърта е прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) с 9,1 процента, а Партията на националистическото действие (ПНД) събира 8,2 на сто от гласовете в допитването.

Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу и партия ДЕВА на бившия вицепремиер по икономическите въпроси Али Бабаджан имат съответно 3,2 и 2,7 процента подкрепа, а Партия на щастието е с 1,5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във