Банкеръ Daily

Свят

Опозиционни партии в Израел постигнаха сделка за нов кабинет

Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи, че има достатъчно подкрепа в парламента, за да състави правителство, предадоха световните агенции.

Лидерът на партия „Йеш Атид“, обяви сформирането на 8-партийна коалиция.

Според споразумението лидерът на дясната партия „Ямуна” Нафтали Бенет ще бъде премиер на ротационен принцип и после ще предаде поста на Лапид.

Предстои парламентарен вот преди правителството да положи клетва.

В становище Лапид заяви, че е информирал президента Реувен Ривлин за споразумението: „Обещавам това правителство да работи за всички израелски граждани – тези, които гласуват, и тези, които не гласуват. Ще уважавам противниците му (на кабинета – б.р.) и ще направя всичко по силите си да обединя и свържа всички в израелското общество“.

В израелските медии бе разпространена снимка, на която се виждат Лапид, Бенет и Мансур Абас, лидер на партия Обединена арабска листа, по-известна като Раам, които подписват споразумението – сделка, която мнозина смятаха за невъзможна. Лапид се обади на президента Реувен Ривлин, за да го уведоми, че може да формира коалиционен кабинет, обединяващ противници на досегашния премиер - Бенямин Нетаняху от десницата. Това стана броени минути преди крайния срок - 23.59 ч. (и българско време) вчера.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във