Банкеръ Daily

Свят

Опозиционен лидер започва преговори за съставяне на правителство в Чехия

Петър Фиала

Президентът на Чехия Милош Земан е възложил на опозиционния лидер Петър Фиала да започне преговори за съставяне на ново правителство на страната. Това съобщи Ройтерс, като цитира изявление от  пресслужбата на президенството. Фиала е председател на Гражданската демократична партия, която е основана от бившия президент на Чехия Вацлав Клаус.
"Уважаеми господин председател, според резултатите от изборите за Камара на депутатите, Ви възлагам да проведете преговори с представители на политическите партии, представени в Камарата на депутатите, за да сформирате ново правителство. Очаквам, че Вие ще ме информирате за резултатите от вашите преговори, за да мога да взема решение на следващия етап от конституционния процес", пише в обръщението на държавния глава.

Милош Земан, който се лекува  в Централната военна болница в Прага, е заинтересован, правителството да бъде сформирано, колкото се  може по-бързо. Той смята в скоро време да се  срещне с Фиала, който е единственият кандидат за поста на премиер.

Петър Фиала оглавява коалиция от пет партии, които след изборите на 8 и 9 октомври спечелиха мнозинство в долната парламентарна Камара на депутатите. Седемдесет и седем годишният Земан, който е в болница от 10 октомври, е направил досега едно-единствено изявление относно изборите в радиоинтервю в края на миналата седмица.

В петък лекарският екип на Земан обяви, че състоянието на пациента се подобрява, но той все още не е изцяло работоспособен и ще трябва да остане в болница, вероятно за още няколко седмици. Очаква се през ноември той да се върне в Пражкия град, където да се проведе церемонията по назначаването на новия Министерски съвет.

 

Петър Фиала

е роден на 1 септември 1964 година в град Бърно, в югоизточна Чехия. През 1988 година завършва висшето си образование във философския факултет на Университета "Томаш Масарик" в Бърно. Той е експерт в областта на политологията, историята и чешкия език. От 2004 до 2011 година е бил ректор на този университет.

От 2013 година е депутат в долната камара на парламента на Чехия. От 2014 година оглавява Гражданската демократическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във