Банкеръ Daily

Свят

Опозицията в Скопие: Натистът трябва да е срещу България, не срещу нас

През седмицата между двете страни избухна и друг скандал. Северна Македония изпрати до София протестна нота срещу предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски призова "незабавно“ да се проведе междуправителствена конференция за обсъждане на основните проблемни теми.

„Не се интересувам от нищо друго. Не подкрепяме никаква национална отстъпка. Сменяме и знамето, насила прокараха промяната на Конституцията, за да променят конституционното име. Убедиха гражданите в масова кампания, че това е последното и от този момент ние сме част от НАТО и започваме преговори и ставаме част от Европейския съюз, не ни ли обещаха ваксини, безплатно здравеопазване, по-добро образование? Е, сега искам да спазят думата си. Искам да изпълнят това, което са ни обещали и да оказват натиск срещу България, а не в Македония“, категоричен бе Мицковски.

През седмицата между двете страни избухна и друг скандал. Северна Македония изпрати до София протестна нота срещу предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки. В клипа се казва, че "Македония е българска", а управляващите в Скопие са временно там.

Българското външнон министерство отговори незабавно, че България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано.

Ангел Джамбазки публикува предизборно видео във Фейсбук с кадри от Скопие, Охрид и други градове. В него той заявява, че "Македония е българска, а България е над всичко".

Външнополитическото ведомство на Скопие обяви, че ще информира институциите в ЕС. И изтъкна, че подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни.

"Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се казва в изявлението на македонското външно министерство.

Ведомството заяви, че смята въпросния материал за неуместен. "Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство", посочиха от министерството. 

"Този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", подчертават от МВнР.

„Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение“, допълват от ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във