Банкеръ Daily

Свят

Опозицията и президентът на Румъния скочиха в защита на Кьовеши

Опозицията и президентът на Румъния скочиха в защита на Кьовеши, пишат днес вестниците в Букурещ.

Реакциите на новината, че бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши е повикана на разпит като обвиняема в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване в момент, когато трябва да се яви на изслушване за поста главен прокурор на новата Европейска прокуратура, заемат централно място в румънския печат.

В. "Адевърул" цитира позиция на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), която призова правосъдието да бъде оставено да си свърши работата. "Спрете да политизирате повдигането на обвинение на г-жа Кьовеши!", призовава послание, качено в четвъртък на страницата на СДП във Фейсбук.

Кьовеши е повикана днес в Специалния отдел за разследване на магистратите в рамките на Главната прокуратура, за да бъде разпитана по дело, образувано през декември 2018 г. след сигнал на бившия депутат от СДП Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция.

В. "Гъндул" цитира реакцията на Кьовеши по случая. "Отделът за разследване на престъпленията в съдебната система опитва чрез злоупотреба да ме дискредитира, за да намали шансовете ми за поста европейски главен прокурор", заяви Лаура Кьовеши. Тя знае, че е невинна, но признава, че призовката ще засегне имиджа й, отбелязва "Гъндул".

Кьовеши уточни, че изслушването й в Брюксел е насрочено за 26 февруари и че тя ще участва в него.

Лидерът на основната опозиционна сила - Национално-либералната партия, Лудовик Орбан определи призовката към Кьовеши като скандална, пише още "Гъндул". Орбан каза, че не вярва в съвпадения и изрази убеденост, че действията на Специалния отдел за разследване на магистратите имат за цел да намалят шансовете на Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

Другата опозиционна сила - Съюз за спасение на Румъния, също скочи в защита на бившия главен прокурор на НДБК, пише "Гъндул". "Престъпниците искат да блокират на всяка цена избора на Кьовеши за европейски прокурор", посочи партията на страницата си във Фейсбук. 

Лидерът на партия ПЛЮС и бивш румънски премиер Дачиан Чолош обвини управляващите партии СДП и АЛДЕ, че опитват да сплашат и да дискредитират Кьовеши, за да не заеме поста в Европейската прокуратура, пише още "Гъндул".

В. "Ромъния либера" пише, че президентът Клаус Йоханис е поискал от Специалния отдел за разследване на престъпленията на магистратите разяснения по случая Кьовеши.

"Абсолютен приоритет за всички, които имат отговорности в румънската държава, независимо от длъжностите, които заемат, трябва да бъде защитата и укрепването на правовата държава. Искам от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система максимална коректност, стриктно спазване на закона и бързо изясняване на ситуацията по отношение на образуваното дело на името на г-жа Лаура Кодруца Кьовеши", се казва в прессъобщение на президентската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във