Банкеръ Daily

Свят

Опитват да спрат разглеждането на иззетите от материали на Тръмп

Адвокати на бившия американски президент Доналд Тръмп поискаха днес от федерален съдия да наложи възбрана на ФБР да продължи с преглеждането на документите, иззети от имението му Мар-а-Лаго във Флорида по-рано този месец, докато не бъде назначено специално длъжностно лице,  което да работи като независим експерт в помощ на съдията при преглеждането на материалите, предаде Асошиейтед прес.

Адвокатите изтъкнаха като аргумент пред съдията, че материалите, иззети от имението на Тръмп, по презумпция попадат под действието на привилегиите на изпълнителната власт.

В искането на Тръмп до федералния съд в Уест Палм Бийч, във Флорида, се настоява също американското министерство на правосъдието да му издаде по-подробна разписка за конфискуваните материали от имението му в Мар-а-Лаго, както и разследващите да върнат всички документи, които не попадат в заповедта за обиск.

"Не може да бъде позволено политиката да влияе на съдопроизводството", се казва в искането на Тръмп и се допълва: "Правоприлагането е щит, който защитава американците. То не може да бъде използвано като оръжие за политически цели".

Искането е отправено пред съдия Айлин Кенън, която навремето е била назначена от Тръмп.

В първоначалната партида от документи, предадени през януари на Националния архив на САЩ от бившия президент Доналд Тръмп, е имало повече от 150 документа, обозначени като класифицирани, което е предизвикало значителна тревога в американското министерство на правосъдието и отчасти е било причина за започването на разследването, част от което беше обискът на Мар-а-Лаго от агенти на ФБР този месец, пише в. "Ню Йорк таймс" като се позовава на запознати източници. Като цяло правителството е иззело от Тръмп повече от 300, обозначени като класифицирани, документа, откакто той напусна поста си, посочва изданието. Този неотразяван досега обем на чувствителните материали, намерени у бившия президент през януари, дава яснота защо министерството на правосъдието се е заело толкова спешно да издирва още класифицирани материали, с които той би могъл да разполага, коментира американският вестник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във