Банкеръ Daily

Свят

Опитът за сформиране на нов кабинет в Румъния не успя

Очаква се нова инициатива от президента Клаус Йоханис за решаване на политическата криза в Румъния.

Парламентът на Румъния гласува в сряда срещу състава на новото правителство и програмата му за управление, които представи назначеният премиер - лидерът на дясноцентристската партия "Съюз за спасение на Румъния" Дачиан Чолош. Това съобщи агенция Agerpres.

В подкрепа на правителството на Чолош застанаха 88 парламентаристи, а против него бяха 184. За одобрение на новия състав на кабинета беше необходимо мнозинство от 234 гласа. По този начин, опитът на Чолош да сформира ново еднопартийно правителство на малцинството в Румъния претърпя неуспех.

В резултат от разразилата се в Румъния в началото на септември политическа криза, на 5 октомври  срещу правителството на Флорин Кицу беше  внесен вот на недоверие от опозиционните Социалдемократическа партия и "Алианса за обединение на румънците". Предложението тогава беше прието с 281 гласа „за“ (234 бяха достатъчни за успеха на предложението). Правителството на малцинството, ръководено от Флорин Кицу, загуби властта след 278 дни. 

Тогава президентът Клаус Йоханис възложи сформирането на ново правителство на лидера на партия "Съюз за спасение на Румъния" Дачиан Чолош, което днес претърпя провал.

По този начин политическата криза в Румъния продължава. Сега, съгласно процедурата, президентът на страната е длъжен да проведе нови консултации с представителите на парламентарните политически партии и да назначи нов кандидат за премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във