Банкеръ Daily

Свят

Опитите за отцепването на Тайван са обречени на провал, обяви Пекин

В Пекин се проведе среща-разговор, посветена на 15-годишнината от влизането в сила на Закона за териториалната цялост, в която участваха представители на всички власти.

По време на срещата председателят на правителството Ли Джаншу заяви, че Законът за териториалната цялост, който се основава на Конституцията, е важна част от политиката спрямо Тайван и подпомага мирното обединение. През 15-те години след изработването му той е предоставил гаранции за поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и съдейства за развитието на отношенията между двата бряга, съобщи Радио Китай.

Ли Джаншу посочи, че в последно време сепаратистки сили в Тайван погрешно преценяват ситуацията, непрекъснато провокират държавния суверенитет и териториалната цялост на страната, което сериозно подкопава коренните интереси на китайците, включително и на сънародниците от Тайван.

„Ние трябва решително да ги обуздаем. В света има само един Китай. Опитите за отцепването на Тайван от Китай са обречени на провал", подчерта Ли Джаншу.

Китай разглежда Тайван като част от своята територия и се надява той да бъде асимилиран един ден дори и принудително, ако е необходимо. Съединените щати са основния съюзник на острова макар и без дипломатическо признание и Пекин реагира остро при всякакви контакти на високо ниво между двете страни. Министерството на отбраната на Тайван обяви на 28 май, че държавата планира да закупи торпеда на стойност 180 млн. долара от САЩ, за да модернизира военните си сили.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във