Банкеръ Weekly

Свят

Опити за спасяване на Брексит

Сърдечна раздяла, но без ангажименти.

Когато става дума за спасяване на Брексит, това не означава, че самото излизане на Великобритания от Европейския съюз е поставено под въпрос. Има се предвид, че опасността тя да напусне съюза без споразумение за бъдещите си отношения с него е по-осезаема от всякога. И създалата се ситуация принуди Лондон да предприеме безпрецедентна дипломатическа офанзива в Европа.

Вечерята на британската премиерка Тереза Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел на 16 октомври бе част от усилията за популяризиране на посланията от септемврийската й реч във Флоренция преди започващата двудневна среща на върха на ЕС на 19 и 20 октомври. Общата декларация на Мей и Юнкер след разговора им потвърди, че той е преминал в конструктивна и приятелска атмосфера и че двамата са единодушни, че усилията за постигане на споразумение трябва да продължат през идните месеци. Липсваше обаче главното, за което Мей се бори - какъвто и да било конкретен ангажимент от страна за Европа за начало на преговорите по търговското споразумение между Лондон и Брюксел. От думите на двамата лидери стана ясно, че общността няма да отстъпи от принципната си позиция да не започва втората фаза на преговорите, преди да бъде изчистена първата, отнасяща се до правата на европейските граждани на Острова, границата между Великобритания и Ирландия и най-вече до "сметката за развода", която Лондон трябва да плати.

Представител на британското правителство, цитиран от "Политико", сподели, че Тереза Мей е останала без политическо пространство за маневри в Обединеното кралство и единствено Евросъюзът може да й осигури глътка въздух. Както изглежда обаче, представителите на отсрещната страна в преговорите за Брексит не проявяват голямо желание да й помогнат.

Вечерята в Брюксел бе признак на отчаяние, коментира пред същото издание представител на голяма европейска страна, пожелал анонимност. Въпреки слабите позиции на Мей в Консервативната партия сред европейските представители не се забелязва ентусиазъм да й дадат едно рамо, така че да не бъде заместена на Даунинг стрийт от друг неин съпартиец, привърженик на по-твърдия Брексит, какъвто например е външният министър Борис Джонсън. Фактът, че вечерята с Юнкер не е била предварително планирана и е била уговорена буквално в последната минута, е знак за отчаянието на Мей, смята друг европейски дипломат.

Все пак Мей не бе оставена със съвсем празни ръце. В проекторезолюзия за сегашната среща на върха се казва, че европейските лидери ще започнат "вътрешни приготовления" за търговските преговори по Брексит. Това означава, че Европейският съюз няма да се откаже от решението си да не започва втората фаза от преговорите, преди да е приключил с първата, но в същото време изпраща положителен сигнал на Лондон, демонстрирайки готовност за сътрудничество.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във