Банкеръ Daily

Свят

ОПЕК+ запази плана за възстановяване на добива на нефт и през януари

Декемврийските преговори между страните на ОПЕК+ завършиха, а секретариатът на ОПЕК потвърди в свое комюнике, че и през януари страните от ОПЕК+ ще продължат да увеличават добива на нефт с по 400 хил. барела на ден.

Всички страни са се съгласили с предложението. Освен това, планът за компенсации за свръхпроизводство на нефт е удължен до юни 2022 година. Следващото заседание на страните от ОПЕК+ ще бъде на 4 януари следващата година.

При това Русия и Саудитска Арабия ще могат да увеличат добива на нефт през януари със 109 хил. барела всяка от тях, до 10.12 млн. барела на ден.

Както се отбелязва в комюникето, министрите от страните от ОПЕК + ще продължат да наблюдават влиянието на пандемията върху пазара на нефт и могат да коригират плана по възстановяване на добива.

Страните от ОПЕК+ започнаха да възстановяват добива на нефт с по 400 хил. барела на ден от месец с август, като този  план е базов. Плановете бяха той да се запази до пролетта на 2022 година. Но заради високата неопределеност министрите на страните от  ОПЕК+ в началото на всеки месец се събират на онлайн конференция, за да подтвърдят или преразгледат плана за предстоящия период.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във