Банкеръ Daily

Свят

ОПЕК+ прогнозира излишък на пазара на нефт през 2022 г.

Глобалният пазар на нефт през 2022 година ще се закрепи в състояние на излишък на предлагане при отчетен дефицит през изминалата 2021 година, става ясно от доклада на техническия комитет на ОПЕК+.

Според документа, експертите  запазват базовата си прогноза за ръст на търсенето през 2022 година с 4.2 млн барела на ден до общо 100.8 млн. барела. В този сценарии излишъкът на предлагане на пазара на нефт ще се запази  в обем от 1.4 млн. барела на ден, а глобалните запаси ще се увеличат с 525 млн. барела. Най-високо ниво на излишъка се очаква през март, април и ноември 2022 година, става ясно от  доклада. При това "заради високата степен на неопределеност на пазара на нефт" техническият комитет на ОПЕК + е разработил още два сценария за развитие на ситуацията, предвиждащи, съответно, забавяне и ускоряване на темповете на търсене на нефт по отношение на  базовата прогноза.

Така, при  сценария за забавено търсене на нефт през 2022 година то може да нарасне само с 3.8 млн. барела на ден до общо 100.3 млн. барела, а излишъкът на предлагане ще се увеличи до 1.8 млн. барела на ден.

При другия сценарий - за ускоряване на ръста на търсене на нефт, то може да се засили до 4.4 млн. барела на ден до 101.1 млн. барела на ден. При това излишъкът в предлагането на пазара обаче ще се запази и ще бъде 1.2 млн. барела на ден.

 

Кандидатът на Кувейт - Хейсам ал-Гаис,

беше избран от министрите на страните от Организацията на страните износителки на поста генерален секретар на ОПЕК. Това стана по време на специална видеоконференция на 3 януари. Той ще поеме поста от 1 август 2022 година и ще смени на тази длъжност Мохамед Баркиндо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във