Банкеръ Daily

Свят

ОПЕК обсъжда кандидатурата за нов генерален секретар

Днес министрите на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведат специална среща, на която ще обсъдят кандидатурата за нов генерален секретар на организацията. Той трябва да смени настоящия шеф на петролния картел - нигериецът Мохамед Баркиндо, който се очаква да се оттегли в края на юли, след изтичането на втория му тригодишен мандат на поста. Това става ясно от дневния ред на предстоящата среща, в който има една единствена точка. 

Кандидатът на Кувейт - Хейсам ал-Гаис, е единствен кандидат за поста, като при това се ползва с широка подкрепа от членовете на групата. Между 2017 и 2021 г. той ръководи делегацията на Кувейт в ОПЕК. Паралелно той е изпълнявал и ролята на съветник на министъра на нефта на емирата. Ал-Гаис има опит от работата си в нефтени компании, а също така  в Министерството на външните работи на  Кувейт. През 1990 година той е завършил университет в Сан Франциско в Калифорния със специалност политология. Ал-Гаис свободно владее шест езика, включително арабски, английски, немски, португалски, испански, френски, а също така говори и на мандарин, диалект на китайския език

Министрите на ОПЕК обсъждаха този въпрос в началото на декември, но не можаха да вземат решение и пренасрочиха гласоването за януари.

Мохамед Беркиндо заема поста на генерален секретар на ОПЕК от 2016 година. Вторият му мандат изтича през юли 2022 година. Съгласно устава на ОПЕК, генералният секретар се избира за срок от три години и може да бъде преизбран само веднъж.

Досега ОПЕК, без да се брои Баркиндо, от 1961 година досега е имал 22 генерални секретари.

ОПЕК и страните от формата "ОПЕК +" ще проведат във вторник отделна среща, на която ще обсъдят политиката си за добив на петрол.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във