Банкеръ Daily

Свят

Опасността от Полекзит нараства

Туск предложи на управляващата партия “Право и справедливост“ да промени  конституцията, за да гарантира, че Полекзит е невъзможен без мнозинство от две трети в парламента.

В Полша тече активен дебат за напускане на Европейския съюз. Опозицията твърди, че съществува реална опасност от подобен сценарий, докато властите казват, че всичко това е измислица на техните противници. 

Ришард Терлецки, водещ представител на управляващата партия “Право и справедливост, който е и заместник-председател на полския парламент, предизвика неочаквана криза, когато заяви на конференция в Карпач наскоро, че ЕС “трябва да бъде това, което е приемливо за нас” и че “ако продължава така, трябва да търсим драстични решения”.

“Англичаните ни показаха, че диктатурата на бюрокрацията в Брюксел не ги устройва и се обърнаха, и си тръгнаха”, заяви той, цитиран от EURACTIV.

След протеста на обществеността, той изясни позицията си в Tуитър, като каза: “Полша беше, е и ще бъде член на ЕС. Полекзит е измама, измислена от Гражданската платформа и TVN24 [телевизионен канал, собственост на САЩ, критичен към правителството]”.

В разгара на националния дебат за напускане на ЕС, известен също като Полекзит, бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск предложи на своя най-сериозен опонент, управляващата партия “Право и справедливост“, да промени  конституцията, за да гарантира, че този ход е невъзможен без мнозинство от две трети в парламента.

В конституцията на страната се споменава само за правилата за спазване на ангажиментите към международните организации, а не за правилата за напускането им. Ето защо едно решение на парламента и президентски подпис може да са достатъчни, за да променят ситуацията.

Първоначалната реакция на “Право и справедливост” за предложението на “Гражданска платформа” на Туск  беше положителна. Премиерът Матеуш Моравецки каза: “Ние не казваме “не “. Всъщност това е напълно възможно”.

Според анализатори икономическите и социалните инициативи на управляващата партия „Право и справедливост“, с помощта на които възнамерява да си осигури победа на следващите избори, в много голяма степен зависят от субсидиите от Брюксел. Така че самите власти имат интерес публично да декларират, че Полша печели от членството си в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във