Банкеръ Daily

Свят

Опасни затворници от "Ислямска държава" са освободени в Сирия

Марк Еспър

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че турското нахлуване в североизточна Сирия е довело до освобождаване на опасни затворници от "Ислямска държава" и до голям брой жертви, предадоха Франс прес и ДПА.

"Въпреки несъгласието и многократните предупреждения от САЩ и международната общност, турският президент Ердоган заповяда едностранно нахлуване в северна Сирия, което доведе до много жертви, бежанци, разрушения, несигурност и растяща заплаха за американските военни", заяви Еспър в декларация.

"Това неприемливо нахлуване подкопа успешната многонационална мисия "Поражение за "Ислямска държава" в Сирия и в резултат на него бяха освободени голям брой опасни затворници от "Ислямска държава". Ще отида в НАТО в Брюксел идната седмица и смятам да настоявам пред другите ни съюзници от НАТО да предприемем колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ненужни действия на Турция", добави министърът на отбраната на САЩ, цитиран от ДПА и БТА.

Той нарече безотговорна политиката на Турция и официално потвърди, че Пентагонът е предприел едностраннно изтегляне от североизточна Сирия по нареждане на президента Доналд Тръмп.

"Едностранната операция на Турция е ненужна и необмислена. Президентът Ердоган е изцяло отговорен за последиците - евентуални военни престъпления и разрастваща се хуманитарна криза", добави Еспър и каза, че двустранните отношения са се влошили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във