Банкеръ Daily

Свят

Опашки за ваксинация в Унгария

Сн. Ройтерс

Унгарците се наредиха на опашки пред големите болници в Будапеща, за да се ваксинират срещу КОВИД-19, след като от днес Унгария за пръв път предлага възможност за имунизация без предварително регистриране. Това се случва на фона на ново нарастване в броя на случаите на заразяване, предаде Ройтерс.

В петък Унгария отчете рекорден брой новозаразени - 11 289, а днес отчете общо 27 209 нови случая за дните от петък до неделя, плюс 392 смъртни случая за същия период. Общият брой на починалите от началото на пандемията в Унгария, чието население е 10 милиона души, е 33 172.

Въпреки че хората се редят на опашки за ваксиниране, имунизацията изостава от средното равнище за ЕС - със завършена ваксинация са около 5,8 милиона.

Миналата седмица правителството въведе задължително носене на маски на закрито и заяви, че ще направи ваксинирането срещу ковид задължително за всички работещи в здравеопазването. Но тези мерки не са толкова строги, колкото призова в сряда Унгарската медицинска камара.

Снощи Янош Славик, директор на най-голямата болница в Будапеща, лекуваща пациенти с ковид, заяви пред частната телевизия ATV, че скоро може да се наложи да бъдат въведени нови мерки, за да се ограничи заразата. Той каза, че между 80 и 90 процента от пациентите с КОВИД-19, които се нуждаят от интензивни грижи, са неваксинирани, и че интензивното отделение в болницата му е пълно.

Министър-председателят Виктор Орбан, който през април ще се яви на избори, които се очертават като доста оспорвани, поддържа деликатен баланс между въвеждането на строги и непопулярни здравни мерки и запазването на силно икономическо възстановяване.

Европа отново се превърна в епицентър на пандемията - там са половината от новите случаи на заразяване и смъртните случаи в световен мащаб, а протестите в края на миналата седмица в Нидерландия и Белгия срещу новите ограничения прераснаха в насилие.

От днес в Австрия влезе в сила четвъртото пълно затваряне на страната от началото на пандемията и в събота десетки хиляди излязоха на протест срещу новите мерки. В Германия се разисква възможността ваксинирането срещу КОВИД-19 да стане задължително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във