Банкеръ Daily

Свят

Опашки за британски паспорти в Хонконг

Жителите на Хонконг подават масово заявления за паспорти, които могат да им позволят да се преместят в Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес. Пред офисите на куриерската компания Ди Ейч Ел се образуваха опашки от желаещи да изпратят документи в Обединеното кралство, за да си извадят или подновят специалните британски паспорти, които се издават на жителите на Хонконг.

Асошиейтед прес разговаря с един от чакащите на опашка хора - 40-годишен мъж на име Питър Чан, чийто паспорт е изтекъл през 2004 година. Чан заяви, че се тревожи заради приетия от Китай закон за националната сигурност на Хонконг и затова иска да поднови паспорта си. Критици на закона казват, че той подкопава принципа "Една страна, две системи", която обещава на Хонконг свободи, каквито няма в континентален Китай.

Британските паспорти, които се издават на жителите на Хонконг, им дават право да останат в Обединеното кралство за шест месеца без виза. Но Великобритания планира да разреши по-дълго оставане и варианти, които могат да предложат възможност за получаване на гражданство, отбеляза АП, като се позова на британската министърка на вътрешните работи Прити Пател.

Полицията в Хонконг отхвърли днес молбата за провеждане на ежегодното бдение със свещи за отбелязване на годишнината от смазването на протестите от 1989 г. на площад "Тянанмън".

За пръв път от 30 години бдението в Хонконг, в което традиционно участват много хора, няма да се състои. С него се отбелязва годишнината от военните репресии срещу продемократични активисти на пекинския площад на 4 юни 1989 г.

Полицията съобщи в писмо до организаторите, че такава демонстрация ще наруши правилата за социално дистанциране, които забраняват събирания на повече от осем души. Организаторите изразиха разочарование и призоваха хората да запалят свещи индивидуално и да запазят минута мълчание. "Ковид-19 не трябва да бъде използван като извинение за потъпкването на свободата на словото", каза Джошуа Розенцвайг, зам.-директор на Амнести интернешънъл за Източна и Югоизточна Азия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във