Банкеръ Daily

Свят

ООН: Все повече хора са на ръба на бедността

По данни на глобалната организация, хората, заплашени от глад, са с 3 милиона повече, отколкото в началото на годината.

Световната програма по прехраната предупреди в понеделник, 8 ноември, за сериозно увеличение на броя на хората, които са на ръба на глада - 45 милиона души в 43 държави.  Броят на местата, където е налице остра хранителна несигурност, е нараснал, съобщи АФП.

По данни на глобалната организация, хората, заплашени от глад, са с 3 милиона повече, отколкото в началото на годината. Това увеличение се дължи основно на Афганистан, където талибаните взеха властта в средата на август.

"Десетки милиони хора са на ръба на пропастта", заяви директорът на агенцията на ООН за борба с глада Дейвид Бийзли. Той посочи като причини за влошаването на ситуацията конфликтите, климатичните промени и пандемията от новия коронавирус.

"Цените на горивата се повишават, цените на хранителните стоки скачат до небето, торовете са по-скъпи, всички тези фактори подхранват нова криза като тази, която сега удря Афганистан", отчете шефът на Световната програма по прехраната. Той отбеляза, че новата криза е дошла в добавка към отдавна спешната ситуация в Сирия и Йемен.

В изявлението се казва, че много хора гладуват също в Етиопия, Сомалия, Ангола, Бурунди, Кения и Хаити.

Пандемията саботира основна артерия на глобалните финанси – парите, които мигранти в богатите държави изпращат на семействата си у дома, а това са стотици милиони семейства. 

Коронавирусът предизвика много съкращения и намаляване на доходите и така парите, които мигрантите изпращат у дома са по-малко, което означава почти сигурна бедност за семейства в Южна Азия, Южна Африка (региона „под“ пустинята Сахара), Източна Европа и Латинска Америка. 

Според изчисления на Световната банка от 2020 г. възнагражденията, изпращани у дома ще намалеят с около една пета, което е най-голямото свиване на този показател в историята. Това от своя страна може да предизвика първото увеличаване на бедността в глобален мащаб от Азиатската финансова криза (1998 г.) насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във