Банкеръ Daily

Свят

ООН: Убийството на Кашоги е дело на официални саудитски представители

Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар

Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар заяви, че разполага с доказателства, че убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги е било планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия, предадоха Франс прес и ТАСС.

Убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. е било предумишлено и е "най-тежкото нарушение на най-фундаменталното право от всички, правото на живот", заяви Каламар, която се върна от едноседмична мисия в Турция, в която я придружаваха трима експерти.

Тя осъди и използването на дипломатически имунитет за безнаказано извършване на престъпление.

"Събраните доказателства по време на мисията ми в Турция показват, че Кашоги е станал жертва на брутално и предумишлено убийство, което е било планирано и извършено от представители на държавата Саудитска Арабия", заяви Каламар.

Саудитски официални лица сериозно са подкопали и забавили усилията на Турция за разследване на местопрестъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври, заяви Каламар, цитирана от Ройтерс.

Тя съобщи, че с екипа си е имала достъп до "смразяващи и ужасни аудиоматериали" за смъртта на журналиста от в. "Вашингтон пост", получени от турското разузнаване.

Международната общност, включително ООН трябва спешно да обърнат внимание на обстоятелствата около убийството на Кашоги, заяви Каламар. 

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е заявил през 2017 г., че ще стигне до "куршум" срещу Кашоги, ако той не престане с критиките си срещу саудитската монархия, съобщи "Ню Йорк таймс".

Според "Ню Йорк таймс" принц Мохамед е споменал думата "куршум" в разговор с един от приближените си Турки Алдахил. Разговорът бил засечен от американското разузнаване, което сега преглежда щателно минали телефонни разговори на принца и пратени от него есемеси в опит да се опита да изясни кой е отговорен за убийството на журналиста, твърди изданието.

В разговора принцът казал, че ако Джамал Кашоги не се върне доброволно в Саудитска Арабия, то трябва да бъде докаран със сила. Ако и двата метода не сработят, то принцът казвал, че би използвал "куршум", за да спре Кашоги. Американски анализатори заключават, че принцът може би не е имал това буквално предвид и че не е искал обезателно Кашоги да бъде застрелян, а по-вероятно е използвал фразата метафорично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във