Банкеръ Daily

Свят

ООН: Талибаните да гарантират напускането на Афганистан

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която призовава талибаните да гарантират, че който желае да напусне Афганистан, ще може да направи това при безопасни условия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тринадесет от 15-те страни, членуващи в Съвета за сигурност, гласуваха в подкрепа на текста, редактиран от САЩ, Франция и Великобритания, а Китай и Русия се въздържаха. В резолюцията Съветът изтъква очакванията си, че талибаните ще спазят всички свои задължения и ще гарантират, че афганистанци и чуждестранни граждани ще могат да напускат Афганистан и след края на изтеглянето на американските сили утре.

В текста на резолюцията обаче не се споменава нищо за "зоната на сигурност", чието създаване бе предложено от френския президент Еманюел Макрон. Вчера Макрон обяви, че Париж и Лондон ще лансират в ООН идеята за създаване на "зона на сигурност" в Кабул, която да направи възможно продължаването на хуманитарните операции и след края на американското изтегляне, припомня Франс прес.

Съветът за сигурност призовава в резолюцията за спазването на човешките права в Афганистан, като обръща специално внимание на правата на жените, на децата и на представителите на малцинствените групи. В текста на документа се съдържат призиви за намирането на политическо решение на ситуацията в Афганистан, при което да бъдат взети предвид интересите на всички афганистанци.

Резолюцията съдържа и призив да не се позволява територията на Афганистан да бъде използвана като база за атаки срещу други държави.
Според Русия резолюцията не взема предвид опасенията от "изтичане на мозъци" от Афганистан. Китай заяви, че сегашната ситуация в Афганистан е директна последица от прибързаното и зле организирано изтегляне на силите на западните страни, отбелязва Франс прес.

Правителството на талибаните в Афганистан ще приеме всеки афганистански мигрант, на когото е отказано убежище в Европа, но той ще трябва да бъде изправен пред съд. Това заявява говорителят на талибаните в интервю за австрийски вестник, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Оглавяваното от консерватори правителство на Австрия зае твърда позиция срещу приемането в ЕС на кандидати за убежище от Афганистан. А вътрешното министерство бе казало, че Австрия ще продължи възможно най-дълго да депортира обратно в Афганистан лицата, на които е отказан бежански статут. След това министърът на вътрешните работи Карл Нехамер призна, че това вече не е възможно, но каза, че би желал тези лица да бъдат пратени в "центрове за депортиране" в съседни страни.

В интервюто за "Кронен Цайтунг" говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че неговото правителство би желало да приема депортираните. На въпрос как ще се отнася новата власт в Афганистан към афганистанците, депортирани от Австрия и Германия заради отказ на убежище или извършени престъпления, Муджахид отговаря: "Те ще бъдат изправени пред съда. После съдът ще реши какво да се прави с тях". Той не пояснява защото ще бъдат съдени тези хора и каква би била възможната присъда.

Говорителят на талибаните повтаря обещанието, че те ще спазват правата на жените "в рамките на шериата", включително право на образование и на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във