Банкеръ Daily

Свят

ООН съобщи за издевателства над 450 задържани протестиращи в Беларус

Студенти излязоха по улиците, вместо да започнат занятия

Наблюдатели на ООН за спазване на правата на човека заявяват, че са получили съобщения за 450 случая на изтезания и малтретиране на затворници в Беларус при масовите арести там на демонстранти през последните седмици, предаде ДПА.

"Забраната за изтезания е абсолютна в международното право, свързано с човешките права. Те не могат да бъдат оправдани с никакво основание", заявяват правозащитните експерти, които наблюдават събитията в Беларус и по света за случаи на изтезания, отвличания, произволни арести, както и за свободата на словото и събранията.

Досега са изчезнали безследно най-малко шест души, задържани от беларуските служби за сигурност по време не протестите срещу фалшифицираните избори. Освен това "безразборните арести" са продължили и през уикенда, казаха правозащитниците.

Беларуската полиция задържа множество демонстранти днес, след като студенти излязоха по улиците на Минск в първия ден от учебните занятия, за да протестират с искане за оставка на президента Александър Лукашенко.

Стотици студенти се събраха пред университетите в беларуската столица и минаха през центъра на града до министерството на образованието.

Демонстрантите скандираха "Върви си!" и носеха плакати с надписи, настояващи за освобождаване на политическите затворници.

Полицията се намеси, за да разпръсне протестиращите и задържа някои от тях.

Беларуски медии съобщиха, че са задържани десетки студенти. Полицията в Минск потвърди, че има задържани, но не каза колко.

Според правозащитния център "Вясна" са били задържани и няколко преподаватели, а много от задържаните студенти са били бити от полицията.

Междувременно Александър Лукашенко обеща да отвърне на налагането на нови санкции от страните от Европейския съюз, предаде ДПА, като се позова на агенция БЕЛТА.

Лукашенко каза, че Беларус няма да се бори за достъп до балтийските пристанища на съседни страни от ЕС, а ще разчита повече на Русия за търговията. "Ние няма да се борим за достъп там. Просто ще се опитаме да решим проблема чрез икономически лостове", заяви той при посещение в град Барановичи. 

"Със сигурност ще понесем известни загуби, но можем да сключим сделка с руснаците за тарифите и те пак ще имат изгода дори само заради обема на транзита на нашите стоки", каза Лукашенко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във