Банкеръ Daily

Свят

ООН: Средиземно море може да се превърне в „море от кръв“ без спасителни кораби

Жени мигранти и дете, заловени в Средиземно море, слизат от спасителна лодка на пристанището в Малага, южна Испания. (Снимка: Reuters)

От Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците предупредиха, че Средиземно море скоро ще се превърне в "море от кръв", ако международната общност не помогне за изпращането на достатъчно спасителни кораби, за да спаси живота на хиляди бежанци, които отчаяно се скитат в морето, съобщава PressTV.

"Ако не се намесим скоро, ще има море от кръв", каза Шарлот Сами, говорителка на ВКБООН в Италия вчера. Тя също така заяви, че рискът мигрантите и бежанците да претърпят корабокрушение в Средиземно море и да умрат там е най-високият, който някога е имало, причинен от недостатъчния брой спасителни кораби на НПО.

Хиляди хора в Либия се готвят да напуснат опустошената от войната и засегната от наводнения страна с лодки, напълно неспособни да прекосят Средиземно море. Но без спасителни кораби, броят на корабокрушенията вероятно ще нарасне драстично, предупреждава ООН.

Групите за помощ казват, че близо 700 души са се впуснали в морето в последните дни, само 5% от които са били заловени от либийската брегова охрана и са върнати в центровете за задържане. Четиридесет процента пристигнаха в Малта, архипелаг в централното Средиземноморие между Сицилия и северноафриканското крайбрежие и 11% в Италия. Все още не е известно какво се е случило с другите.

В проучване на Института за международни политически изследвания (ISPI), италиански специалист, основаващ се на данни от министерството на вътрешните работи, разкри, че един на всеки осем души, заминаващи от Либия, в опит да достигне европейските брегове между януари и април, е починал по пътя си.

Данните на агенцията на ООН за бежанците показват, че в Либия има около 60 000 лица, търсещи убежище. През последните два месеца 90 500 либийци бяха изселени заради насилието в и около столицата Триполи. Групите за помощ съобщават, че хилядите търсещи убежище са в затворите и в центровете за задържане, където са подложени на насилие и изтезания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във