Банкеръ Daily

Заради епидемията

ООН: Спрете да търсите изкупителни жертви и да размахвате плашила

Светът трябва да е готов за глобални действия срещу надигналото се цунами от омраза и ксенофобия, търсенето на изкупителни жертви и размахването на плашила, породени от пандемията от коронавируса. Това заяви във видеообръщение генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от  ДПА.

"В интернет и по улиците се надигат настроения срещу чужденците, разпространяват се антисемитски конспиративни теории, наблюдават се антимюсюлмански атаки, свързани с Ковид-19.  Тъй като хората от по-старото поколение са сред най-уязвимите, появяват се достойни само за презрение твърдения, че те са най-излишните. Мигрантите и бежанците биват дамгосвани като източник на вируса и им се отказва достъп до лечение, а журналисти, здравни работници и правозащитници също са взети на прицел", каза Гутериш.

Според него  политическите лидери са тези, които трябва да демонстрират солидарност с всички членове на обществото, а обществените организации да обърнат повече внимание на уязвимите хора. Тъй като милиарди млади хора са онлайн, а "екстремисти се опитват да превърнат в своя плячка тази потенциално отчаяна публика по неволя", училищата трябва да се фокусират върху дигиталната грамотност".

За пореден път глобалната организация призовава  социалните мрежи да се борят по-активно срещу расисткото, женомразното и друго вредно съдържание. Така ще се засили имунитета на нашите общества срещу вируса на омразата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във