Банкеръ Daily

Свят

ООН: Спрете да третирате природата като тоалетна

Антониу Гутериш на откриването на срещата на върха за климата в Глазгоу.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да спре "да третира природата като тоалетна"  на откриването на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26)  в Глазгоу.

"Човечеството в момента копае само гроба си. Нашата зависимост от изкопаемите горива тласка човечеството до ръба на пропастта. Изправени сме пред сериозен избор: или да спрем, или природата ще спре нас. Спрете да се самоубивате с въглерод. Спрете да се отнасяте към природата като към тоалетна. Спрете да горите, да пробивате и да копаете по-дълбоко. Ние копаем собствените си гробове", подчерта генералният секретар на ООН.

Той призова за декарбонизация на глобалните икономики и постепенното премахване на въглищата, като подчерта че световните лидери се нуждаят от "максимална амбиция", за да направят срещата в Глазгоу успешна.

Напрежението на срещата за климата е високо заради недостига на финансиране и неравния достъп до ваксини срещу COVID-19, което попречи на някои делегати да присъстват. Гутериш призова богатите страни да изпълнят обещанията си за предоставяне на 100 млрд. долара годишно за финансиране на климата за по-бедните страни.

Генералният секретар на ООН настоя  световните лидери да направят повече за защита на уязвимите общности, като добави, че близо 4 млрд. души са претърпели бедствия, свързани с климата през последното десетилетие.

Световните лидери се събираха в шотландския град Глазгоу на Конференцията на ООН за климатичните промени. В навечерието ѝ лидерите на страните от Г-20 се обединиха около позицията за ограничаване на глобалното затопляне с не повече от градус и половина. Но всичко сочи, че затоплянето ще е от 2,7 градуса и процесът трудно може да бъде спрян. 

Форумът е съпътстван от редица протести на хиляди активисти. 

А преди началото на двуседмичната конференция британският премиер Борис Джонсън заяви, че на света му остава една минута до полунощ - метафора, че която олицетворява последният шанс на страните да овладеят климатичните промени. 

Джонсън сравни положението на Земята с това на литературния и филмов герой, тайния агент Джеймс Бонд, който в една от книгите за него е привързан към бомба, която ще унищожи планетата, и той се опитва да измисли как да я обезвреди. "Ние сме приблизително в същото положение", само че сега тиктакащото устройство е истинско, а не измислено, подчерта той.

Той постави мрачен акцент върху това, че в навечерието на КОП26, на срещата си на върха в Рим през уикенда, групата на най-развитите световни икономики Г-20 постигна скромен напредък.

Необходими са пари от частния сектор, за да се помогне на развиващите се държави да освободят своите икономики от въглерода, призова Джонсън. Той повтори, че вярва, че срещата СОР26 в Глазгоу, може да е успешна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във