Банкеръ Daily

Свят

ООН призовава държавите да изкоренят системния расизъм

Смъртта на Флойд при арест през май миналата година предизвика вълна от протести по целия свят и съживи движението Black Lives Matter срещу полицейската жестокост и расовото неравенство.

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека, призова държавите да приемат програма, целяща изкореняването на системния расизъм. Според доклада, публикуван в понеделник в Женева, човек хората трябва  да "спрат да отричат расизма и да започнат реална борба  с него“.

"Призовавам държавите да спрат да отричат ​​и да започнат да се борят срещу расизма,  да прекратят безнаказаността и да изградят доверие,  да се вслушат в гласа на хората от африкански произход, да преодолеят наследството от миналото и да осигурят обезщетение", каза Бачелет и препоръча на Съвета на ООН по правата на човека "да създаде специален механизъм с определена продължителност или да укрепи съществуващия механизъм за насърчаване на расовата справедливост и равенството в контекста на правоприлагането във всички региони на света“.

Бачелет изготви своя доклад по искане на Съвета на ООН по правата на човека в резолюция, приета през юни 2020 г. Причината за приемането на резолюцията беше смъртта в Съединените щати на афроамериканеца Джордж Флойд в резултат на задушаване по време на ареста му. При изготвянето на доклада агенцията, ръководена от Бачелет, проведе онлайн проучвания сред повече от 340 души, предимно от африкански произход, и проучи различни материали, включително тези, предоставени от редица държави.

Бачелет установи, че в много страни, особено в Америка и Европа, "хората от африкански произход са по-склонни да живеят в бедност и се сблъскват с големи пречки при реализирането на правата си на образование, здраве, работа, подходящо жилище и достъп до чиста вода, както и участие в политиката". Според доклада наличните доказателства предполагат "системно, несъразмерно и дискриминационно въздействие върху хората от африкански произход, когато са изправени пред системи за правоприлагане и наказателно правосъдие в редица страни“.

Миналата седмица бившият полицай Дерек Шовин бе осъден на 22 години и половина затвор за убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. 

Смъртта на 46-годишният Флойд беше заснета на видео, което предизвика възмущение в цял свят и най-голямото протестно движение в САЩ от десетилетия насам. На записа се вижда как Шовин притиска с коляно врата на Флойд в продължение на повече от 9 минути.

Смъртта на Флойд при арест през май миналата година предизвика вълна от протести по целия свят и съживи движението Black Lives Matter срещу полицейската жестокост и расовото неравенство. Демонстрациите бяха придружени от сблъсъци с полицаи, множество случаи на грабежи и вандализъм. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във