Банкеръ Daily

Свят

ООН призова САЩ да не намаляват финансирането й

ООН предупреди Съединените щати да не намаляват финансирането си за организацията, след като проектобюджетът, представен от правителството на американския президент Доналд Тръмп, предвижда съкращаване на вноските на страната за световната организация, предаде Франс прес. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изцяло ангажиран с реформирането на световната организацията, така че тя да бъде по-ефикасна и да използва по-оптимално своите ресурси, изтъкна неговият говорител Стефан Дюжарик.

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр също призова Вашингтон да не орязва парите за световната организация. Той предупреди, че ако Съединените щати се оттеглят и заложат на едностранния подход, това ще предизвика опасност от връщане на сферите на влияние. "А историята ни учи, че това само води до нестабилност", допълни френският дипломат. 

От своя страна американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че световната организация харчи прекалено много пари и струва на САЩ значително по-скъпо, отколкото на други държави, предаде ТАСС. Към този момент САЩ покриват над 22 процента от редовния бюджет на ООН, който възлиза на около 5,4 милиарда долара годишно. Те осигуряват и 28,5 на сто от финансирането на мироопазващите операции на световната организация, които струват 7,9 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във