Банкеръ Daily

Свят

ООН предложи Г-20 да създаде глобален ваксинационен план

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи на 17-те членки на Г-20 да поемат водещата роля в създаването на спешна работна група, която да подготви „плана за глобална ваксинация срещу COVID-19“.

Той заяви, че справедливото разпределение на ваксините е най-тежкият морален тест, пред който е изправено човечеството. „Необходимо е да се гарантира, че жителите на всички региони ще имат достъп до ваксини възможно по-скоро. В момента има сериозен дисбаланс и несправедливост при ваксинирането. 10 държави са поставили 75% от всички използвани до момента ваксини в световен мащаб, а над 130 все още не са започнали да ваксинират“, посочи Гутериш.

В началото на седмицата учени от цял свят предупредиха, че пндемията от коронавирус няма да приключи освен ако бедните държави не получат ваксини. Богатите икономики закупуват около 70% от достъпните дози, което ще доведе до траен недостиг в страните с ниски и средни доходи.

Това е поредното предупреждение, че т.нар. ваксинен национализъм, който се разрази след началото на пандемията, застрашава живота на милиони. Миналата година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро критикува практиката, наричайки я "несправедлива". Тогава той подчерта: "Никой от нас не е в безопасност, докато всички ние не сме в безопасност."

На 14 февруари Глобалният съюз за ваксини и ваксиниране оповести че в рамките на програмата за глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19 КОВАКС, през първата поливина на 2021 година на най-бедните 92 страни в света ще бъдат предадени най-малко 337 милиона дози.

Планира се доставката на ваксините за тези най-бедни страни в света да започне в края на февруари. В изявлението се подчертава че целта е през първата половина на годината да приключи ваксинирането на 3,3 процента от населението на около 145 бедни страни в света. 

Здравните работници, хронично болните и възрастните ще бъдат с предимство във ваксинирането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във