Банкеръ Daily

Свят

ООН отхвърли тайното гласуване за руското анексиране

Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия да се гласува тайно гласуване по повод анексирането от Москва на четири украински територии.

Предстои подобна осъдителна резолюция да се гласува по-късно тази седмица.

В началото на извънредното заседание на Общото събрание на ООН Украйна обвини Русия, че е "терористична държава". Това бе направено по повод масираните руски ракетни удари по Киев и други украински градове.

"Русия още веднъж показа, че е една терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърди средства", обяви украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица.

На извънредното заседание на Общото събрание на ООН  "за" явното гласуване на резолюцията се обявиха 107 гласа, "против" - 13, а "въздържал се" - тридесет и девет. По непотвърдена информация гласуването на резолюцията ще е на 12-и октомври, предаде Ройтерс.

Русия настоява на тайния вот, защото смята, че лобирането на Запада пречи на държавите да изразяват публично позициите си.

В проекторезолюцията, която предстои да се гласува, се съдържа призив държавите да не признават руската анексия на четири украински области и потвърждава суверенитета и ненакърнимостта на териториалната цялост на Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във