Банкеръ Daily

Свят

ООН очаква "най-лошото" в Северна Сирия

ООН заяви днес, че "се готви за най-лошото" в Северна Сирия, след като САЩ обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление срещу кюрдска милиция в района, предаде Франс прес.

"Не знаем какво ще стане. Подготвяме се за най-лошото", заяви на пресконференция в Женева регионалният хуманитарен координатор на международната организация за сирийската криза Панос Мумцис.

Той каза, че ООН е в контакт с всички заинтересовани страни на място.

Мумцис обаче беше категоричен, че службата му не е била предупредена за решението на Вашингтон да изостави бившите си кюрдски съюзници в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Координаторът заяви, че за ООН е приоритет да се гарантира, че евентуална турска офанзива няма да предизвика ново изселване на населението, че няма да бъде възпрепятстван достъпът на хуманитарната помощ и няма да бъде ограничена свободата на движение в района. ООН има кризисен план за действие за предотвратяване на нови страдания на мирното население, но се надяваме да не се налага той да бъде използван, допълни Мумцис.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди днес, че всеки момент може да бъде предприето настъпление в Североизточна Сирия и че изтеглянето на американските войски там е започнало.

Говорителят на турското президентство Ибрахим Калън заяви в Туитър, че Турция ще продължи да се бори срещу "Ислямска държава" и няма да допусне групировката да се завърне под каквато и да било форма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във