Банкеръ Daily

Свят

ООН настоява за справедливо разпределение на ваксините

Антониу Гутериш посочи, че пандемията е задълбочила предишните различия,

В Женева бе открита 46-та среща на Съвета на ООН за човешките права. По време на форума генералният секретар Антониу Гутериш призова за справедливо разпределение на ваксините между държавите.

В речта си Гутериш посочи, че пандемията е показала свързаността на човечеството в различни области. Тя обаче, не само е задълбочила предишните различия, уязвимостта и неравенствата, но е довела и до нови разломи, включително в областта на човешките права. Животът на много домакинства е нарушен сериозно, хора губят работата и доходите си. От пандемията са засегнати особено сериозно жени, представители на малцинства, инвалиди, възрастни, имигранти и коренното население. За първи път от десетилетия се е покачил процентът на хората, живеещи под прага на бедността, съобщи Радио Китай.

Гутериш заяви, че пред света има нов проблем, и той е, че ваксините срещу COVID-19 не се разпределят справедливо.

Ротационният председател на 75-ото Общо събрание на ООН Волкан Бозкър посочи в речта си, че на фона на пандемията, особено важно е да се осигури защитата на човешките права.

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет заяви, че пандемията е далеч от приключване и нейното влияние върху икономиката и обществата тепърва ще започва да се проявява. Справянето с тези предизвикателства изисква общи усилия от целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във