Банкеръ Daily

Свят

ООН настоя за глобални правила за социалните медии

Eврoпa щe зaпoчнe рaзгoвoри зa рeгулирaнe нa cъдържaниeтo в coциaлнитe мeдии.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални правила за  регулиране на дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук, съобщи Асошиейтед прес.

"Не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде закрит. По-скоро трябва да бъде създаден "механизъм, в който съществува регулаторна рамка с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона. Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании", подчерта Гутериш по време на пресконференция.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм блокираха Тръмп.

Eврoпa щe зaпoчнe рaзгoвoри зa рeгулирaнe нa cъдържaниeтo в coциaлнитe мeдии.

Евродепутатът от “Зелените” Анна Кавацини заяви, че “очите на света са отворени” за предизвикателството да се справи с онлайн дезинформацията и разпространението на омраза по интернет.

“Това, което видяхме във Вашингтон, беше ужасяващо“, каза Кавацини. “Но това е кулминацията на години допускане на онлайн омраза и фалшиви новини. Не е нищо ново.”

Тя отбеляза също, че действията на платформите след размириците повдигат някои “сериозни въпроси“ за ролята на социалните мрежи.

Задачата за ограничаване на този тип съдържание онлайн все още не е ясна за законодателите на ЕС, които скоро ще започнат серия от дебати по Закона за цифровите услуги на Европейската комисия, представен през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във