Банкеръ Daily

Свят

ООН: Населението на планетата ще достигне 9.7 милиарда до 2050 г.

Докладът на ООН "Перспективи за световното население", публикуван в понеделник, прогнозира, че населението на света ще нарасне с близо 2 милиарда души през следващите 26 години.

Докладът прогнозира, че до 2050 г. повече от половината население на планетата ще бъде съсредоточено в Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и Съединените щати, съобщават от немското издание DW. Очаква се Индия да изпревари Китай като най-многолюдната страна в света до 2027 г. Очаква се и населението на Китай да спадне с 2,2% между 2019 и 2050 година.

В доклада се препоръчва страните да приемат политики в съответствие с демографските прогнози, включително помощ за деца и възрастни хора, и възможностите за заетост и образование за страните с нарастващо население в трудоспособна възраст.

Докладът също така прогнозира, че световното население може да достигне максимум близо 11 милиарда души до 2100 година.

Възможности и предизвикателства пред растежа

От ООН заявиха, че 47-те най-слабо развити страни в света са сред най-бързо развиващите се и това нарастващо население ще постави предизвикателства пред устойчивото развитие.

Лу Женмин, заместник-генерален секретар на ООН по икономическите и социални въпроси, каза пред Асошиейтед прес, че "растежът носи допълнителни предизвикателства" в усилията за изкореняване на бедността, насърчаване на равенството между половете и подобряване на здравеопазването и образованието.

В същото време по-ниските равнища на раждаемост са допринесли за увеличаване на населението в трудоспособна възраст в развиващите се части на света, включително Африка на юг от Сахара, части от Азия, Латинска Америка и Карибите. "За да се възползват от този" демографски дивидент ", правителствата трябва да инвестират в образование и здравеопазване, особено за младите хора, и да създадат условия, водещи до устойчив икономически растеж", се казва в доклада.

Бумът в Африка

Според доклада се очаква Африка на юг от Сахара да удвои населението си до 2050 г. с темп на растеж от 99%, добавяйки 1 милиард души.

Според ООН в Африка на юг от Сахара раждаемостта в момента е 4,6 раждания за всяка жена, в сравнение с 1,7 в Европа и Северна Америка. Въпреки че този брой е намалял от 6,3 през 1990 г., той все още остава най-високият в света.

Въпреки това съществуват големи регионални различия. Според проучване на Берлинския институт за населението и развитието, страните от Източна Африка са били в състояние да намалят по-добре раждаемостта си, използвайки комбинация от образование и контрацепция. Образованието на жените и включването им на пазара на труда се оказаха фактори, които допринасят за намаляване на раждаемостта.

По-стари и по-бавни

Очаква се населението да нарасне на някои места на света, в други части то oстава предимно застаряващо, тъй като продължителността на живота се увеличава, а равнищата на раждаемост намаляват.

Най-бавният темп на растеж се очаква в Европа и Северна Америка - 2%. В доклада се казва, че до 2050 г. всеки четвърти човек, живеещ в Европа и Северна Америка, може да бъде на 65 години или по-възрастен.

През 2018 г. за първи път в историята населението на възраст над 65 години в световен мащаб надхвърли броя на децата под 5 години. Прогнозите показват, че през 2050 г. ще има повече от два пъти повече хора на възраст над 65 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във