Банкеръ Daily

Свят

ООН: Мръсният въздух е заплаха за човешките права

Замърсяването на въздуха отдавна е проблем на околната среда и здравето, но сега трябва да се разглежда и като въпрос, свързан с правата на човека, според специалния докладчик на ООН за правата на човека и околната среда. 

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона преждевременни смъртни случаи годишно по света, включително 600 000 сред децата, каза Дейвид Бойд.  

"За да се осъзнае това число - 7 милиона, това са повече смъртни случаи всяка година, отколкото при войните, убийствата, туберкулозата, ХИВ, СПИН и малария взети заедно", каза експертът на ООН в интервю за Ройтерс.

"Това е глобална здравна криза, която наистина трябва да бъде разгледана. Замърсяването на въздуха нарушава правата за здраве, правата на детето, а също така нарушава и правото на живот в здравословна и устойчива околна среда", каза той.

По думите му замърсяването на въздуха има опустошителни последици в глобален мащаб, като маргинализираните общности са сред най-засегнатите. Той посочи, че през последните 15 години лекарите и учените са направило крачки към доказването на вредите от замърсяването на въздуха за здравето. Бой изтъкна, че мръсният въздух води до проблеми от сърдечни заболявания и рак на белите дробове, до неврологични заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във