Банкеръ Daily

Свят

ООН: Изграждането на плаващи градове ще спаси човечеството

Почти 56% от жителите на планетата живеят в градовете. До 2030 г. гражданите ще съставляват 60% от жителите на света, а до 2050 г. - 68%. Бързата урбанизация води до пренаселеност на градовете и липса на земя за развитие, заявиха от ООН.

Един от начините за решаване на проблема са плаващите градове, заяви заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед, цитирана от "Интерфакс". Така например, в Лагос, поради липсата на земя в градовете, хората са вече живеят в плаващи села в покрайнините на града. И в Сингапур, земята е толкова малка, че градските власти прибягват до рекултивация на земята и увеличават размера на страната с почти 25%. Мохамед подчерта, че плаващите градове ще помогнат за развитието на човечеството.

Съвременните градове и техните жители са изправени пред заплахи, свързани с изменението на климата. По данни на ООН, почти 60% от градовете с население над 300 хиляди души са изложени на висок риск от циклони, суши, наводнения, земетресения и вулканични изригвания, съобщи "Вести.Экономика".

"Днес вече не можем да продължаваме да строим градове като Ню Йорк или Найроби", каза Мохамед и призова за изграждането на градове за хора, а не за автомобили, за градове, които не биха били под водата поради повишаване на морското равнище.

По време на строителството на плаващи градове е възможно да се експериментира с отглеждането на селскостопански продукти, използващи хидропоника, както и да се развива аквакултурата. Следвайки тези тенденции, в Ротердам вече се строи плаваща млечна ферма, която ще помага на града да произвежда по-голяма част от храната си по устойчив начин. "Плаващите градове могат да бъдат стъпка към устойчиво развитие", заключи Мохамед.

Хидропониката е наука за отглеждане на растения без почва. За растежа им се използва хранителен разтвор от естествени елементи, необходими за растежа на растенията в почвата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във