Банкеръ Daily

Свят

ООН: Европа да си разпредели 200 хил. бежанци

Още днес поне 200 хил. бежанци да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти, призова върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, съобщава агенция "Франс прес". Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността. Гутериш е категоричен, че днес Европа посреща най-големия приток на бежанци от десетилетия.

"Лицата с уважителни причини да искат закрила трябва да бъдат включвани впоследствие в масова програма за установяване на новото място със задължителното участие на всички членки на ЕС", заяви Гутериш. Върховният комисар на ООН за бежанците посочи, че по предварителни оценки капацитетът за такова съдействие вероятно ще трябва да нарасне на около 200 хил. души. "Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния фрагментарен подход", предупреди Гутериш.

Според Гетериш, случаят е преди всичко бежанска криза, а не само миграционен феномен. Причината, която изтъкна в своя защита е, че повечето пристигащи в Гърция идват от конфликтни страни като Сирия, Ирак и Афганистан. По данни на Върховния комисариат, над 300 хил. души са прекосили Средиземно море от началото на годината, а повече от 2.6 хил. са загинали по време на пътешествието. Висшият служител от ООН не оправдава недостойното отношение към бежанците: "Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък всред хаос".

"ЕС трябва да е готов - със съгласието и подкрепата на засегнатите правителства, да осигури възможности за приемане на пристигащите", заяви върховният комисар и по важност изтъкна Гърция, Унгария и Италия. Според него единственият начин проблемът да получи решение е да бъде разработена "обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие". В нея трябва да с предвидени "спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията". Все пак Гутериш не пропусна да напомни, че мигрантите, които нямат основание да останат в Европа, трябва да бъдат изпращани обратно в родината им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във