Банкеръ Daily

Свят

ООН: Богатите да отпускат на бедните по 100 млрд. долара годишно за климата

Гутериш също така отбеляза необходимостта от пълно затваряне  на въглищните електроцентрали не по-късно от 2040 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи да се отпускат 100 милиарда долара на развиващите се страни годишно за предприемане на мерки, насочени към предотвратяване на изменението на климата. 

"За да постигнем нашите цели в областта на климата, трябва да предоставяме 100 милиарда долара годишно на страните от развиващия се свят за финансиране на проблемите с климата“, каза Гутериш на пресконференция във вторник. 

Гутериш също така отбеляза необходимостта от пълно затваряне  на въглищните електроцентрали не по-късно от 2040 г. и прекратяване на субсидиите за добив на изкопаеми горива, както и замърсяващите индустрии.

Двуседмичната климатична конференция COP-26 ще започне на 1 ноември в Глазгоу, Великобритания. Тя трябваше да се проведе миналата година, но беше изместена с една година заради пандемията.

 Около 20 хиляди души ще пристигнат в Глазгоу, за да участват в работата на конференцията, включително държавните и правителствени ръководители на повече от 120 държави. Очаква се  да бъде обсъден въпросът за увеличаване на ангажиментите на страните за борба с емисиите на парникови газове.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че човечеството води "самоубийствена" война срещу природата и  нарече справянето с климатичните промени "главната задача на 21 век". Концентрациите на парникови газове са рекордно високи, а екстремните климатични явления все повече зачестяват, каза той.

"Ковид и климатът ни изправиха пред повратна точка", отбеляза Гутериш, като добави, че възстановяването от пандемията открива възможност за човечеството да избегне климатичния катаклизъм.

Шефът на ООН приветства поредицата от неотдавнашни ангажименти, поети от водещи икономики - Великобритания, Китай, Европейския съюз,Съединените щати и Южна Корея - за постигане на нулеви нетни вредни емисии през следващите десетилетия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във