Банкеръ Daily

Свят

ООН: Близо 3 милиарда души никога не са ползвали интернет

Около 2,9 милиарда души в света никога не са използвали интернет, а 96 % от тях живеят в развиващите се страни, се посочва в нов доклад на ООН.

Според Международния съюз по далекосъобщения (МСД) приблизителният брой на хората, които са влизали в интернет през 2021 г., всъщност се е увеличил до 4,9 милиарда, отчасти поради "повишаване на свързаността на COVID".

"Макар че почти две-трети от населението на света вече е онлайн, има още много да се направи, за да може всички да се свързват с интернет", заяви Хулин Джао, генерален секретар на международния съюз.

Той допълни, че съюзът ще работи с всички страни, за да се увери, че са налице градивните елементи за свързване на останалите 2,9 милиарда души. "Решени сме да гарантираме, че никой няма да бъде пренебрегнат", категоричен е Джао. 

В доклада на агенцията на ООН се констатира, че необичайно рязкото нарастване на броя на хората, които влизат онлайн, предполага, че мерките, предприети по време на пандемията, са допринесли за "повишаване на свързаността по COVID".

Според оценките от 2019 г. насам, в интернет са влезли още 782 милиона души, което представлява увеличение със 17 %, дължащо се на мерки като блокиране на достъпа, затваряне на училища и необходимост от достъп до услуги като дистанционно банкиране.

Потребителите в световен мащаб също са нараснали с повече от 10 % през първата година на кризата с COVID, което е най-голямото годишно увеличение от десетилетие насам. В документа обаче се посочва, че растежът е бил неравномерен.

В по-бедните страни достъпът до интернет често е невъзможен, а в 46-те най-слабо развити страни почти три-четвърти от хората никога не са били онлайн.

Разделението между развитите и развиващите се страни по отношение на достъпа до интернет е дълбоко. Само една трета от населението в Африка използва интернет", коментира Дорин Богдан-Мартин, директор на Международния съюз по далекосъобщения.

В доклада се посочва още, че по-младите хора, мъжете и жителите на градовете по-често използват интернет, отколкото по-възрастните, жените и жителите на селските райони, като разликата между половете е по-силно изразена в развиващите се страни. Бедността, неграмотността, ограниченият достъп до електричество и липсата на дигитални умения продължават да пречат на "цифрово изключените" общности, отбелязва МСД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във