Банкеръ Daily

Свят

Омбудсманите на Русия и Украйна готови за размяна на затворници

Омбудсманите на Русия и Украйна - Татяна Москалкова и Людмила Денисова, набелязаха пътна карта за връщане на задържаните лица от двете страни, предадоха ТАСС.

"Набелязахме пътна карта за взаимодействие", съобщи днес Москалкова и добави: "Това дава възможност на много семейства да се надяват, че ще се реши съдбата на хората и те ще могат да се завърнат у дома."

Москалкова каза, че е предала на Денисова списък със задържани в Украйна руски граждани, които са се обърнали непосредствено към нея като упълномощено лице.

"Моля да (им) се окаже всестранна помощ за взаимодействие със семействата, които се намират на територията на Русия, да им се осигури медицинска помощ и да се спазва редът на условията за задържане", призова руската омбудсманка украинската си колега.

Двете обсъдиха и въпроса за подаване на молби за помилване от редица от задържаните.

"Обсъдихме въпроса за подкрепа във форма на молба за помилване на редица граждани", каза Москалкова и добави: "Засега няма да назовавам фамилиите им, за да не създам преждевременни надежди. Този въпрос се нуждае от много сериозно разглеждане, защото мандатите ни не съвпадат по въпроса за оказване на помощ на гражданите посредством института на помилването".

Заедно с това страните "намират съвместни инструменти, за установяване на по-ефективно сътрудничество", отбеляза руската омбудсманка.

Денисова съобщи от своя страна, че се е договорила с Москалкова да се обърнат по въпроса за помилването към президентите на Украйна и Русия. "Споразумяхме се, че ще се обърнем към ръководителите на нашите страни с молба да разгледат редица дела на граждани на нашата и вашата страна за помилване", каза тя.

Украинската омбудсманка също така предаде списък с украински граждани, които се намират в руски арести.

"Аз също съм ви подготвила списък, който съдържа общо 150 дела - това са граждани на Украйна, които са задържани на територията на Русия и в Крим, включително 24 моряци. Искам да ви го предам, за да обърнете внимание, както умеете да го правите, за да бъдат решени всички въпроси от хуманитарен характер", каза Денисова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във