Банкеръ Daily

Свят

Олимпиадата в Токио ще се състои догодина, ако има ваксина за Ковид-19

Контролът на разпространението на коронавируса, прогрес в разработката на ваксина и методите на лечение са основни фактори за провеждането на олимпиадата в Токио, която беше отложена за догодина. Това заяви председателят на организационния комитет на Игрите Усиро Мори.

"Поставяне под контрол на ситуацията с коронавируса е фактор номер едно. Това касае прогреса в разработването на ваксина и ефективно лечение на вируса", каза Мори. По думите му крайното решение за провеждането на олимпиадата остава в правомощията на МОК.

Мори счита, че е малко възможен вариант с повторно отлагане на игрите, които веднъж вече бяха пренасрочени за 23 юли - 8 август 2021 година.

 

 

Огромният олимпийски стадион беше завършен в сърцето на Токио преди месеци, но здравните експерти се съмняват дали зрителите ще запълнят всичките 68 хиляди места по време на отложените за следващата година игри на фона на пандемията от коронавирус. Утре се навършва една година до церемонията по откриването на олимпиадата - на 23 юли 2021 година.

Международният олимпийски комитет (МОК) и организаторите в Токио решиха в края на март да отложат игрите поради пандемията от COVID-19. Докато МОК и организаторите работят за разсрочване на олимпиадата, коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят.

"Наистина трябва да избягваме да организираме голяма екстравагантност по време на този тревожен и мрачен момент", заяви президентът на организационния комитет на Токио 2020 Усиро Мори.

Много хора в японската столица може да не са в настроение да празнуват утрешния ден, тъй като губернаторът Юрико Койке призова 14-е милиона жители да се въздържат от несъществени, неотложни пътувания през префектури на фона на масивен скок на заразените с коронавирус от началото на юли

Освен това, проучване през уикенда на агенция "Киодо" показа само 23,9 на сто от обществеността иска игрите да се проведат следващото лято.

В петък Токио потвърди 293 нови случая на заразени с коронавирус, най-високият дневен брой от началото на пандемията. За четвърти път през последните две седмици рекордът беше подобрен.

"Токио е в изключително сериозна ситуация", каза Тацухико Кодама, професор в научно-изследователския център за науки и технологии в университета в Токио на заседанието на бюджетната комисия на горната камара миналата седмица.

"Токио се превръща в епицентър на огнището на коронавирус. Много съм загрижен, че Токио може да стане друг Милано или Ню Йорк, освен ако Япония направи всичко възможно, за да постави това под контрол", предупреди Кодама.

Организаторите на Олимпиада в Токио се готвят да бъдат домакини на игрите през следващата година, дори ако глобалната пандемия от коронавирус не е намаляла съществено, каза изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто пред Ройтерс.

Олимпийските игри в Токио трябваше да започнат в петък, но бяха отложени до 2021 година заради пандемията. Оттогава организаторите се отиват да пренаредят събитието и да гарантират, че Олимпиадата ще бъде безопасна за спортисти, служители и фенове.

Муто каза, че макар организаторите да се надяват заплахата, причинена от вируса, да намалее, никой не знае каква ще бъде ситуацията, когато игрите започнат на 23 юли 2021-ва.

Организаторите предполагат, че коронавирусът ще остане основен проблем. "За нас е доста трудно да очакваме, че коронавирусната пандемия ще бъде овладяна. Но ако можем да проведем игрите в Токио, Токио може да бъде модел за подражание за следващите олимпийски игри или други международни събития", каза Муто пред Ройтерс.

Той добави, че се надява Токио 2020 да бъде еталон за един постпандемичен свят. "С успешното провеждане на игрите силно се надяваме, че може да създаде наследство, което ще остане в историята на човечеството", добави Муто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във