Банкеръ Daily

Свят

Олимпиадата в Токио приключи с красива церемония без публика

Олимпийските игри бяха закрити с красива церемония в японската столица Токио, която се проведе без публика заради пандемията от коронавирус.
Принцът на Япония Фумихито и президентът на МОК Томас Бах са сред официалните гости.

Олимпийският огън загасна в края на спектакъла, за да бъде запален отново след три години за Игрите в Париж.

Капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова беше знаменосец на България на закриването.

Спортистите от различните делегации се събраха и направиха празник на стадиона, в който имаше музика, танци, красиво светлинно шоу и фойерверки.

"През последните 16 дни вие ме впечатлихте със спортните си постижения. Вие създадохме магията на тези олимпийски игри. Бяхте по-бързи, качихте се на по-високо, защото всички останахме заедно. Вие се състезавахте безкомпромисно, но го направихте спортсменски. Вие ни вдъхновявахте с тази обединяваща сила на спорта. В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио 2020 са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие най-добрите спортисти на света можехте да осъществите своята мечта единствено, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти Токио, благодарим ти Япония", каза Томас Бах в речта си.

"Това бяха безпрецедентни олимпийски игри. За нас и за нашите японски приятели ни се наложи да работим при безпрецедентни условия, за да се осъществи. Дълбок поклон към това, което направиха всички от организационния комитет. Никой преди не е организирал отложени с една година олимпийски игри. Ние го направихме заради спортистите, направихме го заедно. Сега трябва да отбележа края на това дълго предизвикателство и да обявя Игрите на 32-а олимпиада за закрити. Според традицията призовавам всички да се съберем отново след три години в Париж, за да честваме игрите на 33-а олимпиада", добави той.

По време на официалната част от церемонията кметът на Париж Ан Идалго получи олимпийското знаме от Томас Бах.

Facebook logo
Бъдете с нас и във