Банкеръ Daily

Свят

"Олевяването" на Германия може да изгони милионерите в Швейцария

Данните на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании в банки в Швейцария са нараснали с почти 5 млрд. долара  до 37,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г.

"Олевяването" на Германия след изборите може да изгони богаташите в Швейцария. Милионерите масово преместват активи в Швейцария. Ако лявоцентристките социалдемократи, крайнолявата “Левица” и Зелените дойдат на власт, повторното въвеждане на данък върху богатството и затягане на данъка върху наследството може да влезе в политическия дневен ред, предупреждават банкери, цитирани от Ройтерс.

Германската социалдемократическа партия получава 25,7 процента от гласовете на изборите в неделя, а християндемократите от ХДС/ХСС – 24,1 процента. Трети са Зелените с 14,8 процента, които по-рано през годината дори бяха сочени за фаворити. В следващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11,5 процента), „Алтернатива за Германия“ (10,3 процента) и Левицата (4,9 процента).

Зелените и социалдемократите вече управляваха Германия заедно, между 1998 и 2005 г. при бившия канцлер Герхард Шрьодер. Програмите на двете партии имат много сходства, особено по отношение на социалните и фискални политики. Този път обаче се нуждаят от трети партньор, за да получат мнозинството в парламента. Определящият фактор е дали пропазарните либерали са готови да влязат в коалиция с две леви партии.

Като се има предвид, че социалдемократите са победители, такъв сценарий е по-вероятен. Но има вероятност да се появят значителни пречки на масата за преговори, тъй като либералите не са съгласни по почти всички ключови въпроси. Те също така поискаха контрол върху финансовото министерство, нещо, което източниците от партията на социалдемократите казват, че е твърде висока цена за третия по големина коалиционен партньор.

Докато социалдемократите и Зелените настояват за повече публични инвестиции, по-високи данъци върху доходите и по-високи минимални заплати, либералите не приемат тези политики.

Свърхбогатите са разтревожени

“За свръхбогатите това е много популярен проблем”, казва  данъчен адвокат с обширни операции в Швейцария, като допълва: “Предприемаческите семейства са силно разтревожени.”

Проучванията през последните седмици показват, че избирателите предпочитат именно враговете на богатите, които в техните очи са социалдемократите. На 23 септември бе публикувано последното допитване, според което СДП продължаваше да държи лидерството с 26% подкрепа на избирателите. Партийният съюз ХДС/ХСС може да разчита на 22% от гласовете.

Данните на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании в банки в Швейцария са нараснали с почти 5 млрд. долара  до 37,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и това не включва акции, облигации или финансови продукти. По-нови данни не са налични, но запознати казват, че притокът е продължил.

“Много богати хора, особено предприемачи, се опасяват, че в Германия ще има завой наляво, независимо от изхода на изборите”, коментира Флориан Дюрселен, ръководител за Европа в мениджъра на богатства LGT Switzerland.

Един от швейцарските топбанкери пък посочва: “Познавам редица германски предприемачи, които искат да имат опора извън Германия, ако нещата станат твърде червени (леви) там”.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във