Банкеръ Daily

Свят

Олена Зеленска с призив към Конгреса за още оръжия

Първата дама на Украйна Олена Зеленска призова Конгреса на Съединените щати за доставки на още оръжия за Киев. И украинският външен министър Дмитро Кулеба призова международната общност да ускори доставките на оръжия и да въведе нови санкции срещу Русия. Той дори бе категоричен: "Руснаците искат кръв, не преговори".

Призивите за увеличаване на военната помощ за Украйна идват в момент, когато руският външен министър Сергей Лавров обяви, че руските цели вече не се ограничават само до източната част на Украйна, а обхващат и други територии, включително Херсонска и Запорожка област.

"Възможно е те да се разширят и още" - предупреди Лавров.

Американският министър на отбраната Лойд Остин коментира, че изявлението на Лавров не е изненадващо, тъй като така или иначе руските войски са в Херсонска и Запорожка област.

Според Остин обаче изявлението на руския външен министър е знак колко ефективни са доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън и колко добре украинците ги използват. Остин отбеляза, че Вашингтон се готви да достави на Киев още четири такива системи.

Междувременно западните кредитори - САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Германия -  решиха да отпуснат на Украйна още време, за да уреди дълга си. Те решиха да дадат отсрочка за плащанията по лихвите на украинските дългове и призоваха и други кредитори да направят същото.

Вчера , 20 юли, ЕС одобри ембарго върху руския износ на злато и предложи план за намаляване на потреблението на газ в Европа с 15 процента. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Русия използва газа като оръжие и предупреди, че Европа трябва да е готова за "пълно спиране на доставките", предаде АП.

В същото време директорът на ЦРУ Уилям Бърнс опроверга слуховете, че руският президент Владимир Путин, който през октомври ще навърши 70 години, страда от тежко онкологично заболяване. Бърнс поясни, че данните, с които американските служби разполагат, са, че Путин е в добро здраве, въпреки че в последно време е склонен да поема много по-големи рискове.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във