Банкеръ Daily

Свят

Олег Сенцов получи наградата "Сахаров" и порица войнственото поведение на Русия

Олег Сенцов и Давид Сасоли

Миналогодишният носител на наградата "Сахаров" Олег Сенцов, украински режисьор и защитник на правата на човека, получи днес отличието си в Страсбург, съобщи Европейският парламент.

Сенцов беше освободен на 7 септември като част от сделка за размяна на затворници между Русия и Украйна. Той бе осъден на 20 години затвор заради участие в протест в Киев срещу анексирането от Русия на родния му Крим.

Председателят на ЕП Давид Сасоли посочи, че Сенцов е платил със свободата си отстояването на своите принципи и убеждения. По неговите думи никой не дължи такава цена за свободата. Сасоли похвали смелостта на борците за свобода, които говорят, когато се нарушават човешките права. Той добави, че все още мнозина, включително блогъри и журналисти като Станислав Асеев, са заложници в Източна Украйна, и призова за тяхното освобождаване.

Сенцов заяви пред ЕП, че приема наградата не в лично качество, а като поощрение за всички украински политически затворници, задържани от руските власти. Той подкрепи ЕС и порица войнственото поведение на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във