Банкеръ Daily

Свят

Олег Сенцов е тазгодишният носител на наградата "Сахаров"

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта.

Сенцов бе предложен за отличието от групата на Европейската народна партия. През 2015 г. Русия осъжда кинорежисьора на 20 години затвор по обвинения в заговор за извършване на терористични актове, които обвинения той отхвърля.  Той е осъден за подготовка на атентати и подпалването на вратата на офиса на „Единна Русия” в Крим. 42-годишният Сенцов обяви в затвора гладна стачка в знак на протест срещу пребиваването в руски затвори на десетки украинци. След 144 дни той прекрати стачката, изправен пред перспективата да бъде хранен принудително. Той не признава вината си и иска да бъдат освободени всички украински политически затворници, намиращи се в руските затвори. В защита на Сенцов се обявиха редица културни представители, както в Русия, така и по света. В защита на Сенцов се обявиха личности, като: Вим Вендерс, Кейт Бланшет, Джони Деп, Анджей Вайда, Никита Михалков, Александър Сокуров, Андрей Звягинцев и други.

Освен Сенцов, за наградата бяха предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (група на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във