Банкеръ Daily

Свят

Оланд: Пропагандата на Москва ползва съветски методи

Френският президент Франсоа Оланд обвини Москва, че използва "всички средства за влияние върху общественото мнение (. . .) понякога със същите методи" като бившия Съветски съюз, предаде Франс прес.

В публикувано днес интервю за шест европейски вестника Оланд заявява, че дори вече да "не става въпрос за същата идеология като по времето на СССР", "понякога методите са същите, като добавим технологиите".

Според френския лидер Русия прилага "стратегия за влияние, включваща мрежи и постановки, твърде консервативни в морално отношение", но "и с претенцията, че брани християнството от исляма".

"Да не преувеличаваме нещата, но да бъдем бдителни", приканва той в интервюто си за "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Вангуардия", "Гардиън" и "Газета виборча", което излиза преди насрочената за днес във Версай европейска минисреща на върха с участието на лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия.

"Какво се стреми да постигне Русия?", пита френският ръководител и отговаря: "Влияние в пространствата, които са били нейни владения в бившия Съветски съюз", например в Украйна.

Френският лидер призовава също да бъдат "демаскирани" "идеологическите операции", за да "се каже много ясно кой с кого е, кой кого финансира" и "защо крайнодесните движения са повече или по-малко свързани с Русия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във