Банкеръ Daily

Свят

Оланд предава властта на Макрон на 14 май

Предаването на президентските правомощия на новоизбрания държавен глава Еманюел Макрон ще се състои в Елисейския дворец на 14 май (неделя), обяви действащият президент Франсоа Оланд

Макрон и Оланд участваха в церемониите при Триумфалната арка по повод годишнината от капитулацията на нацистка Германия.

Оланд заяви, че с голямо вълнение очаква да предаде водачеството на Макрон, негов бивш министър на икономиката, който го е следвал в политическия си път, а после е поел в своя посока, но без да го предаде.

Един до друг Оланд и Макрон изслушаха френския национален химн, изпълнен от военен хор.

Оланд откри церемониите по случай 72-та годишнина от капитулацията на нацистка Германия, с която бе сложен край на Втората световна война, поднасяйки букет цветя пред паметника на генерал Шарл де Гол, герой на съпротивата срещу нацисткия окупатор. След това действащият президент се върна при приемника си на трибуната и го поздрави със сърдечна прегръдка.

По-рано Макрон се срещна с няколко видни политически фигури, сред които бившият президент от десницата Никола Саркози (2007 - 2012 г.). Саркози го приветства с "браво" при продължителното им ръкостискане.

Най-младият президент в историята на Франция спечели втория тур на изборите с 66,1 процента от гласовете срещу крайнодясната си съперничка Марин льо Пен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във